[...] mogłyby stanowić alternatywę dla niektórych produktów odzwierzęcych. Mimo pozornych podobieństw niektórych związków nie pełnią one dokładnie takich samych funkcji w organizmie. Dobry przykład stanowią tutaj substancje lipidowe, a szczególnie kwasy omega-3. Olej rybi i jego właściwości Rezygnując ze spożycia potraw opartych o zwierzęce [...]
[...] jest przez osoby zainteresowane branżą anti-aging, a także przez osoby leczące np. chorobę wieńcową. Jest to związek o silnym potencjale antyoksydacyjnym, który powstaje w organizmie i może być dostarczany do niego z dietą. Niekiedy w celu wyciągnięcia maksymalnych korzyści z niego stosowany jest w formie suplementacji. Funkcje koenzymu Q10 [...]
Suplementacja tyrozyną w sporcie wykorzystywana jest głównie ze względu na swój potencjał wspomagający pracę układu nerwowego. Często stanowi ona dodatek do suplementów przedtreningowych czy też spalaczy. Jej działanie głównie polega na wzroście termogenezy organizmu, jak i wprowadzania go w stan podniesionej koncentracji i skupienia. Czego [...]
Pomimo iż o substancjach antyodżywczych ostatnimi czasy robi się coraz głośniej, nie każdy jeszcze o nich słyszał, a na pewno mało kto wie, jak dokładnie one działają i w jakich produktach substancje te występują. Czym tak naprawdę są substancje antyodżywcze? W czym występują? Czy należy na nie uważać? A może to kolejna dietetyczna ściema - [...]
[...] Poza tych dochodzi do tego ilość omega 6 w nich występująca. Zbyt wiele ich w stosunku do omega 3 to jeden z głównych powodów powstawania licznych stanów zapalnych w naszym organizmie, co przekłada się w znaczny sposób na zdrowie, chociażby funkcjonowania stawów, choroby autoimmunologiczne, alergie czy procesy miażdżycowe. Z tego też względu [...]
[...] jeśli to konieczne i możliwe, zmianę leków. Trzeba też wiedzieć, że nadciśnienie to dość cicha i bezobjawowa choroba, ale pomimo tego potrafi zrobić spustoszenie w naszym organizmie. Poziom cukru we krwi Można się zastanawiać, jaki poziom cukru we krwi może być związany z ryzykiem zawału serca. Okazuje się, że może mieć bardzo duży wpływ. [...]
Gdyby spytać osoby doświadczone, trenerów lub dietetyków, co jest najważniejsze w kształtowaniu sylwetki, zdecydowana większość z nich bez wątpienia stwierdziłaby, że: odpowiednia dieta dobrze dobrany trening siłowy regeneracja organizmu Są to 3 podstawowe filary nie tylko kształtowania sylwetki, czyli budowania masy mięśniowej lub redukcji tkanki [...]
[...] co do tego, że ludzkie ciało ma ograniczenia, o czym niektórzy z nas wydają się czasami zapominać. Wysokie tętno spoczynkowe może wskazywać na niekorzystne zmiany w organizmie lub chorobę. Niskie zazwyczaj wskazuje na dobrą kondycję organizmu. Jeśli tętno jest jednak zbyt niskie, może wskazywać na przetrenowanie. Jest to tak zwane [...]
[...] wpływają na większe ryzyko zakażenia koronawirusem i cięższy przebieg choroby. U osób otyłych nieustannie mamy do czynienia z przewlekle toczącym się stanem zapalnym w organizmie, co przekłada się na obniżenie sprawności funkcjonowania układu odpornościowego. Osoby otyłe, u których wskaźnik masy ciała BMI przekracza 40, zostały wymienione [...]
Aminokwasy egzogenne (EAA) to te aminokwasy tworzące białka naszego ciała, w tym białka mięśniowe, które nie mogą powstawać w naszym organizmie, względnie mogą, ale ich synteza wewnątrzustrojowa nie jest w stanie pokryć w pełni podstawowego zapotrzebowania na nie. Do grupy aminokwasów egzogennych zaliczane są więc następujące aminokwasy: leucyna, [...]
[...] może pochwalić się czasami nieco słabszymi efektami, niż antybiotyki, to jednak nie jest ona obciążona całym bagażem szkodliwych rzeczy, które mogą dziać się w naszym organizmie w trakcie antybiotykoterapii. Oczywiście mam tutaj na myśli głównie uśmiercenie większości dobrego mikrobiomu w naszym organizmie, niektóre rodzaje pożytecznych [...]
Systematyczny Czytelnik moich artykułów z pewnością zauważy, że często poruszam zagadnienia związane z dietami ketogenicznymi. Przyczyn tego jest wiele. Jedną z nich z pewnością jest fakt, że, chyba głównie za sprawą Instagrama/TikToka, niektórych celebrytów i osób ich śledzących, należą one do najbardziej popularnych, zwłaszcza wśród młodzieży. [...]
[...] i przeciwzapalne. Ciekawe uzupełnienie wartości odżywczej preparatów witaminowo-mineralnych stanowią również substancje działające jak witaminy, jednak wytwarzane w organizmie i przypominające budową inne substancje odżywcze. Jako przykład wymienić tutaj można cholinę, która podobna jest do tłuszczy, inozytol, który jest pochodną [...]
[...] jest głównym źródłem energii dla mózgu i komórek krwi, w normalnych okolicznościach pochodzi ona z wątroby lub jest dostarczana z pożywienia. Dociera ona do komórek w Twoim organizmie za pomocą insuliny, hormonu wytwarzanego przez trzustkę lub bez pośrednictwa insuliny (np. chwilowo, po wysiłku fizycznym). Podsumowanie Jeżeli masz cukrzycę [...]
[...] naszego stanu zdrowia, jak i również zębów. Zęby są bezpośrednio związane z sercem poprzez naczynia krwionośne. Dlatego zdrowa krew, prawidłowe krążenie jest również konieczne, aby posiadać zdrowe uzębienie. Higiena jamy ustnej ma znaczenie, jednak należy pamiętać, że próchnica zębów często bywa informacją o braku równowagi w organizmie.
[...] będzie dodanie: omega 3 R-ALA w celu wspomagania regulacji cukru we krwi NAC w celu wsparcia regeneracji wątroby i detoksykacji organizmu Podsumowanie Ilość toksyn w naszym organizmie odgrywa istotną rolę w jego funkcjonowaniu, co może mieć znaczenie w dalszych latach naszego życia. Dlatego też tak ważne jest, aby pozbywać się ich na tyle, na [...]
[...] Niech to będzie posiłek o dużej ilości białka wolno uwalnianego (na przykład mięso, jaja czy ser) oraz odpowiedniej ilości węglowodanów tak, aby zasoby glikogenu były w organizmie uzupełnione przed treningiem. Po samym treningu oczywiście zadbaj o to, aby w kolejnych posiłkach dostarczać zróżnicowanych źródeł aminokwasów oraz zapewnić [...]
Magnez jest pierwiastkiem mineralnym, który możemy (i powinniśmy) spożywać wraz z naszą dietą. Jest czwartym najbardziej rozpowszechnionym minerałem w naszym organizmie. Jest niezbędny, do prawidłowego funkcjonowania wielu tkanek i narządów w naszym ciele. Odpowiada między innymi za prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego, nerwowo-mięśniowego [...]
[...] pokarmy roślinne, w tym orzechy włoskie i siemię lniane, zawierają kwas alfa-linolenowy (ALA), rodzaj tłuszczu omega-3. Jednak ten typ nie jest łatwo przekształcany w organizmie w kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA), które wspierają zdrowie serca oraz funkcje mózgu. Tłuste ryby, takie jak łosoś i sardynki są bardzo [...]
[...] w tłuszczach, w tym witaminy D. Osoby wykorzystujące tego typu preparaty do walki z nadmiernymi kilogramami powinny regularnie kontrolować poziom metabolitu witaminy D w organizmie. Jeśli konieczna jest suplementacja, powinna ona być stosowana codziennie, na kilka godzin przed danym lekiem. Leki zaburzające metabolizm witaminy D Ważną grupą [...]